Test je ademhaling

Hoe heb jij de afgelopen uren geademd?

Meet je Controle Pauze (CP)

Er zijn een aantal manieren om te testen of je teveel ademt. In het ziekenhuis kan een bloedanalyse oftewel een hyperventilatie-provocatietest afgenomen worden. Verder kan het invullen van de Nijmeegse Vragenlijst ook uitsluitsel geven.

Buteyko heeft de Controle Pauze (CP) ontwikkeld. Ook wel BOLT-test genoemd (Blood-Oxygen-Level-Test).

Ga lekker zitten en adem een paar minuten rustig door je neus. Gebruik de stopwatch op je telefoon.

Na een uitademing knijp je je neus dicht, stop je met ademen en druk je op de stopwatch

Als je een eerste duidelijke aandrang voelt om weer te willen ademen, laat je je neus los, haal je adem (door je neus) en stop je de stopwatch

Het aantal seconden is je CP.

Breathhold Buteyko

Deze test vereist geen doorzettingsvermogen, het is niet de bedoeling dat je zo lang mogelijk je adem inhoudt. Het is de bedoeling dat je na de test op een gecontroleerde en rustige manier door kunt ademen.

Definitie van de Controle Pauze

De Controle Pauze (CP) meet de koolzuurgas-tolerantie.Het zegt iets over de hoeveelheid koolzuurgas waar het ademhalingscentrum in je hersenen aan gewend is. Niet te weinig zuurstof, maar TE VEEL koolzuurgas is de sterkste prikkel om te ademen. Als het ademhalingscentrum een lage hoeveelheid koolzuurgas gewend is, zal het bij inspanning of een adempauze tijdig een prikkel geven om weer te gaan ademen. Een lage CP geeft dus aan dat je ademhalingscentrum een LAGE tolerantie voor koolzuurgas heeft: dit betekent dat je teveel ademt. Een hoge CP betekent een hoge tolerantie voor koolzuurgas: je ademt dus rustig. 

10

Als je een CP  van 10 hebt, betekent dit dat je elke minuut 20 liter lucht in- en uitademt. Dat is heel veel, 4 keer de norm, wat wil zeggen dat je voor wel 4 personen ademt. Je hebt waarschijnlijk gezondheidsproblemen. Het is belangrijk dat je rustiger leert ademen.

15

Een CP van 15 seconden betekent dat je zwaar en diep ademt. Misschien zonder dat je dit zelf doorhebt, maar het kan zorgen voor gezondheidsproblemen. Je zult je beter gaan voelen als je rustiger leert ademen.

23

Een CP van 23 seconden betekent dat je nog voor 2 personen ademt. De kans is groot dat je ademhaling bij inspanning of stress veel zwaarder wordt.

 

35

Een CP van 35 seconden betekent dat je nog iets te veel ademt, maar je zult er niet veel last van hebben. Pas wel op dat langdurige stress er niet voor zorgt dat je meer gaat ademen.

45

 

Een CP van 45 betekent dat je ademhaling uitstekend is.

Schrik niet van een lage CP. Veel mensen starten ademtherapie met een CP van minder dan 15 seconden. Gedurende een ademcursus krijg je meer kennis over het ademhalingsprocess, hoe deze ontregelt raakt en waarom ademhalingsoefening kunnen helpen naar een gezonder en energieker leven.